Menu

Zo houd jij je mond gezond

Een goede mondgezondheid is erg belangrijk. Bij een slechte mondgezondheid kunnen er allerlei vervelende klachten ontstaan. Maar hoe houd jij je mond het beste gezond? We geven je graag enkele tips in deze blog.

Een stinkende adem

Heb jij vaak last van een stinkende adem? Dit kan meerdere oorzaken hebben, maar wijst er vaak op dat de gezondheid van jouw mond beter kan. Één van de oorzaken van slechte adem is een witte tong. Dit heet tongbeslag en kan – naast dat het er onsmakelijk uitziet – ook zorgen voor een slechte adem. Een witte tong heeft meerdere oorzaken zoals tandpasta’s en mondwater met teveel alcohol, sulfaat of chloorhexidine. Maar ook een droge mond, roken, alcohol, teveel suikers en drugsgebruik kan leiden tot witte tong. 

Een tweede gevolg van slechte mondgezondheid zijn amandelstenen. Amandelstenen zijn kleine witte plekjes achterin je keel, die veroorzaakt worden door ophoping van etensresten, slijm en bacteriën in een holle ruimte achter je keelamandelen. Ook amandelstenen zorgen vaak voor een slechte adem en kunnen daarnaast je keelholte irriteren. 

Naast witte tong en keelamandelen zijn er nog veel meer vervelende kwaaltjes die kunnen ontstaan als jouw mondgezondheid niet optimaal is.  

Tips om je mond gezond te houden

Om je mond gezond te houden kun je een aantal dingen doen. We noemen hieronder een aantal voor de hand liggende opties die je direct toe kunt passen.

  • Ga regelmatig naar de tandarts om je gebit te laten controleren en te laten verzorgen. Je tandarts ziet meer dan jij zelf en kan jou tips geven om je mond gezond te houden 
  • Poets je tanden minimaal twee keer per dag en neem hierbij ook je tong mee. Je tong is ruw en daarmee ook de perfecte broedplaats voor bacteriën. De tong wordt vaak vergeten bij het tandenpoetsen. Om je tong schoon te maken kun je jouw tandenborstel gebruiken of een speciale tongschraper aanschaffen.
  • Gebruik goede tandpasta en mondwater. Gebruik bijvoorbeeld liever geen mondwater en tandpasta waar teveel alcohol, sulfaten of chloorhexidine in zit.
  • Wees gematigd met alcohol, suiker, roken en drugs. Deze staan er om bekend dat ze de gezondheid van jouw mond kunnen aantasten. 

Heb je vaak last van veel neusslijm, keelontsteking of verkoudheid? Ook dit kan een oorzaak zijn van een slechte mondgezondheid. Je weerstand is verzwakt, waardoor bacteriën vrij spel krijgen. Neem contact op met jouw huisarts als dit te vaak voorkomt. Wie weet is er een medische reden voor jouw klachten.