Menu

Wat werkt beter bij afvallen: krachttraining of cardio?

Je wilt graag een paar kilootjes verliezen. Je bent goed bezig met gezond eten, maar wilt ook graag extra bewegen. Kun je dan het beste op de crosstrainer gaan staan of is het toch beter om in de weer te gaan met gewichten? Krachttraining en cardio zijn allebei goed voor je, dat is een ding wat zeker is. Maar wat werkt nu het best bij afvallen? In dit artikel lees je of je nu beter krachttraining of cardio kunt doen. 

De voordelen van cardiotraining

Iedereen weet eigenlijk wel dat cardio goed voor je is, maar waarom eigenlijk? Het biedt meerdere voordelen voor je lichaam. Zo bevordert het bijvoorbeeld de gezondheid van je cardiovasculaire systeem, het zorgt ervoor dat je beter kunt slapen, geeft je meer energie en het wordt ook nog eens geassocieerd met een betere mentale gezondheid. 

Maar dit is niet het enige; je verbrandt er ook veel calorieën mee. Met hardlopen, fietsen, loopbanden en stairmasters verbrand je in een relatief korte tijd veel calorieën. 

De voordelen van krachttraining

Ook krachttraining biedt verschillende voordelen voor je lichaam. Je verbrandt misschien niet zoveel carorieën als met cardio, maar toch kan het zeker helpen bij afvallen. Als je regelmatig aan krachttraining doet, bouw je meer spieren op. Door deze spiermassa verbrand je meer calorieën in ruststand. Dus als je gewoon op de bank zit verbrand je ook calorieën. Afvallen met krachttraining is dus zeker mogelijk. 

Houd er echter wel rekening mee dat spieren meer wegen dan vet. Je zult dus misschien niet zoveel gewicht verliezen als je regelmatig aan krachttraining doet. 

Wat kun je nu het beste doen: krachttraining of cardio?

Zowel cardio als krachttraining kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. Als je consistent krachttraining doet, zul je meer calorieën verbranden op een dag. Terwijl je met cardiotraining alleen op het moment zelf calorieën verbrandt. Dus wat is nu het beste? Wij zeggen combineer beide! Als je verschillende soorten trainingen met elkaar afwisselt, combineer je de voordelen van beide. 

Vind je het spannend om in het krachthonk tussen alle mannen te staan? Dit is nergens voor nodig, er zijn tegenwoordig namelijk heel veel vrouwelijke krachtsporters.