Menu

Wat te doen tegen artrose bij honden

Artrose, ook wel bekend als gewrichtsslijtage, is een veelvoorkomende aandoening bij oudere honden. Het kan leiden tot pijn, stijfheid en een verminderde mobiliteit. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om artrose bij honden te verlichten en hun levenskwaliteit te verbeteren. In dit artikel zullen we enkele effectieve behandelingen bespreken.

1. Medicatie

Medicatie kan een belangrijke rol spelen tegen artrose bij honden en het beheersen van de pijn en ontsteking die ermee gepaard gaan. De meest voorkomende medicijnen die worden voorgeschreven zijn:

  • Niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s): Deze medicijnen verminderen ontsteking en pijn, waardoor de hond comfortabeler kan bewegen. Voorbeelden zijn carprofen en meloxicam.
  • Pijnstillers: Soms kan je dierenarts ook pijnstillers voorschrijven om de pijn te verlichten. Tramadol en gabapentine zijn voorbeelden van dergelijke medicijnen.

Het is van cruciaal belang om medicijnen alleen onder toezicht van een dierenarts te gebruiken, omdat ze bijwerkingen kunnen hebben en een juiste dosering essentieel is.

2. Gewichtsbeheersing

Overgewicht kan de symptomen van artrose verergeren, omdat het extra stress op de gewrichten legt. Het handhaven van een gezond gewicht is daarom van groot belang. Praat met je dierenarts over een geschikt dieet en lichaamsbewegingsschema voor je hond.

3. Fysiotherapie

Fysiotherapie kan helpen om de mobiliteit en spierkracht van je hond te verbeteren. Een fysiotherapeut kan oefeningen aanbevelen die de gewrichten ondersteunen en de pijn verminderen. Hydrotherapie, zoals zwemmen, kan bijzonder nuttig zijn omdat het weinig impact heeft op de gewrichten.

4. Dieet en voedingssupplementen

Speciale dieetvoeding en voedingssupplementen kunnen de gezondheid van de gewrichten bevorderen. Voedingssupplementen zoals glucosamine en chondroïtine kunnen helpen om het kraakbeen van de hond te ondersteunen en de gewrichtsgezondheid te verbeteren. Overleg met je dierenarts welke supplementen geschikt zijn voor jouw hond.

5. Alternatieve behandelingen

Sommige hondeneigenaren kiezen voor alternatieve behandelingen zoals acupunctuur, chiropractie en massage om de symptomen van artrose te verlichten. Hoewel de effectiviteit van deze behandelingen kan variëren, hebben veel eigenaren positieve resultaten gemeld.

6. Orthopedische bedden en hulpmiddelen

Het bieden van een comfortabele rustplaats voor je hond is essentieel. Orthopedische bedden met ondersteunende vulling kunnen helpen om de druk op de gewrichten te verminderen. Daarnaast zijn er hulpmiddelen beschikbaar, zoals harnassen en looprekken, die je hond kunnen helpen om zich gemakkelijker te verplaatsen.

7. Chirurgie

In sommige gevallen kan chirurgie noodzakelijk zijn om ernstige gevallen van artrose te behandelen. Chirurgische ingrepen zoals gewrichtsvervanging of het verwijderen van losse fragmenten kunnen de mobiliteit en de levenskwaliteit van je hond verbeteren. Je dierenarts kan beoordelen of chirurgie geschikt is voor je hond.

8. Regelmatige controles

Artrose is een chronische aandoening en vereist regelmatige veterinaire controles. Een dierenarts kan de voortgang van de ziekte volgen, medicijnen aanpassen en aanbevelingen doen voor de zorg en behandeling van je hond.

Het is belangrijk om te onthouden dat artrose niet volledig kan worden genezen, maar met de juiste behandeling en zorg kunnen de symptomen worden beheerst. Raadpleeg altijd een dierenarts voordat je met een behandeling begint, zodat je de beste aanpak voor de specifieke behoeften van je hond kunt bepalen. Met de juiste zorg en aandacht kunnen honden met artrose nog steeds een gelukkig en comfortabel leven leiden.

Bron: Puurvoordieren.nl