Menu

Wat hoort bij een gezonde levensstijl?

Een gezonde levensstijl, wat betekent dat eigenlijk? Dat is een vraag die moeilijker te beantwoorden is dan we ons vaak beseffen. Je ziet het bijvoorbeeld wel aan diëten. Er zijn ontelbaar veel verschillende dingen en manieren om te eten. In verschillende landen en delen van de wereld hebben mensen uiteenlopende diëten. Consensus is er wel, bijvoorbeeld in de Schijf van Vijf, maar ook die verandert eens in de zoveel tijd. We weten meer niet dan wel. Een aantal dingen weten we wel: voeding is belangrijk, beweging ook. Ook het hebben van een gezonde zithouding, bijvoorbeeld op een relax sta op stoel, draagt bij. 

Voeding: belangrijk maar ook controversieel

Voeding is een van de meest ingewikkelde onderdelen van een gezonde levensstijl. Er zijn zoveel diëten. In verschillende landen wordt bijvoorbeeld al heel erg verschillend gegeten, maar ook in bijvoorbeeld de sport en health wereld lopen diëten uiteen. Het gaat echt van mensen die veganistisch eten, tot mensen die juist uitsluitend vlees eten, zoals in het carnivoor dieet. Veel diëten zijn tegenwoordig gebaseerd op het uitbannen van koolhydraten, waar het 10 jaar geleden nog allemaal om vet ging. Onze tip in dit traject is simpel: probeer gevarieerd te eten en blijf zoveel mogelijk weg van snoep en fastfood. Daarbinnen moet je vinden welke manier van eten voor jou werkt.

Bewegen, bewegen en nog eens bewegen

Ook over bewegen zijn de meningen van experts wereldwijd behoorlijk uiteenlopend. Sommige experts zeggen dat het belangrijk is om je lichaam te pushen, een paar keer week, bijvoorbeeld door naar de sportschool te gaan of door intensief te rennen of fietsen. Andere experts op het gebied van beweging en gezondheid hebben juist het idee dat al dat intensieve sporten je lichaam sneller veroudert, en dat het juist veel verstandiger is om elke dag gewoon een half uur tot uur actief te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen. In ieder geval geldt: het is altijd beter om te bewegen dan om de hele dag stil aan je bureau te zitten.

Een verkeerde zithouding: een hoopje mens

Veel mensen zullen dit vast wel herkennen. Door de hele dag achter de computer te werken, zittend aan een bureau, nemen veel mensen een verkeerde zithouding aan. Dat manifesteert zich in nekpijn, rugpijn, schouders die te ver naar voren staan en gewoon een slecht postuur in het algemeen. Al die dingen kunnen op latere leeftijd tot klachten zoals rugpijn leiden. Je moet op jonge leeftijd beginnen met opletten, om problemen op latere leeftijd te voorkomen. De juiste kantoormeubels kunnen daarin al veel verschil maken, bijvoorbeeld van meubelzorg. Wat ook belangrijk is, is om ieder uur even een paar minuten op te staan. Loop simpelweg een rondje door kantoor. 

Gezond leven is lastig, maar de moeite waard

De enige conclusie die kan worden getrokken, is dat gezond leven heel erg lastig is. Je weet nooit precies wat gezond is, maar je weet wel wat heel erg ongezond is. Dat fastfood ongezond is, snappen we bijvoorbeeld allemaal. En precies die dingen laten waarvan we weten dat ze slecht zijn, daar kunnen we allemaal wel mee beginnen. Het hoeft niet direct rigoureus, maar probeer stapje voor stapje te veranderen.