Menu

Overstappen van zorgverzekering, dit moet je weten!

Ieder jaar overstappen van zorgverzekering, het is een proces dat veel Nederlands doorlopen. Dit komt omdat overstappen van zorgverzekering je ieder jaar enkele tientallen euro’s kan opleveren. Het is dan ook raadzaam, als je graag een paar euro bespaard, om ieder jaar over te stappen. Overstappen van zorgverzekeraar doe je over het algemeen tussen half november en eind december. Dan gaat je nieuwe zorgverzekering in per 1 januari van het nieuwe jaar.

Waarom overstappen

Er zijn verschillende redenen om over te stappen van zorgverzekering of zorgverzekeraar. De meest voorkomende voorbeelden zijn:
– Je merkt dat je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt

– Je wil je eigen risico aanpassen

– Je bent ontevreden over je huidige zorgverzekeraar

Bij de eerste twee opties is het ook mogelijk dat je bij dezelfde zorgverzekeraar blijft, dan stap je dus intern over. Bij de laatste optie is een externe overstap het meest voor de hand liggend.

Aanvullende zorgverzekering

Het kan zijn dat je het afgelopen jaar hebt gemerkt dat je gezondheid op bepaalde vlakken verslechterd is. Merk je bijvoorbeeld dat je meer last begint te krijgen van een zeurende blessure is het verstandig om voor het daaropvolgende jaar fysiotherapiebehandelingen in je zorgverzekering pakket op te nemen. Ditzelfde geldt voor andere voorbeelden als aanhoudende kiespijn en de tandartsverzekering, of een verslechterend zicht en een brilverzekering.

Eigen risico

Het eigen risico is een bijdrage die je moet leveren wanneer er wel een zorg ongeval plaatsvindt. Dit eigen risico betaal je maximaal één keer per jaar en het bedrag varieert van 385 tot 885 euro. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandlasten. Als je bijvoorbeeld al jaren een relatief hoge premie betaald met een eigen risico van 385, maar je eigenlijk nooit wat overkomt kun je je eigen risico verhogen. Je maandlasten zullen nu lager zijn. Mocht je in dat geval wel wat overkomen, ben je dus behoorlijk veel meer geld kwijt. Vandaar waarschijnlijk ook de term ‘eigen risico’ ;).

Conflict zorgverzekeraar

Als je een conflict hebt gehad met je zorgverzekeraar kun je natuurlijk het beste overstappen. In dit geval kun je het beste op zoek naar een andere zorgaanbieder waar jij je beter bij voelt, die ongeveer dezelfde verzekering aanbiedt. Bij een conflictsituatie is het belangrijk dat je veel tijd steekt in het uitzoeken van een nieuwe verzekeraar. Zorgverzekeringen vergelijken is in deze situatie uiterst raadzaam.