Menu

Hoe werkt een duodopa behandeling bij Parkinson?

Heb je al veel verschillende medicatie en behandelingen geprobeerd voor parkinson? En leek niks te helpen? Dan zou je een duodopa behandeling wel eens kunnen overwegen. Dit is namelijk een behandeling voor mensen die al lang parkinson hebben en behoefte hebben om de bestrijding eens op een andere manier aan te pakken. Echter is niet iedereen geschikt voor deze behandeling, kijk daarom ook altijd eerst samen met jouw arts of dit voor jou ook een goede optie zou kunnen zijn. 

Wat is een duodopapomp behandeling?

Duodopa is een vloeibaar anti-parkinson medicijn dat door middel van een pomp en een sonde toegediend wordt via je dunne darm. Doordat het medicijn gedurende de hele dag door bij jouw darmen naar binnen komt, kan het gelijkmatiger worden opgenomen en blijft de medicatie in de hersenen stabiel. Hierdoor nemen bepaalde symptomen van parkinson af en heb je er dus minder last van. 

Hoe werkt een duodopapomp behandeling?

Deze behandeling werkt dus door middel van een sonde, dit is een slangetje dat door je buik heen gaat en via je maag uiteindelijk in de dunne darm verdwijnt. Aan de andere kant van het slangetje zit dus de duodopa pomp. Hier zit het medicijn in wat door de pomp de hele dag door je lichaam ingepompt wordt. Dit betekent dat je overdag vaak geen andere medicijnen hoeft te gebruiken. Deze uitlegvideo in het Engels geeft uitleg over duodopa therapie.

Is de duodopapomp behandeling iets voor jou?

Klinkt dit anti-parkinson medicijn als iets voor jou? Hou er dan wel rekening mee dat je de pomp de gehele dag bij je moet dragen en dat er een kans bestaat op ontstekingen en littekenweefsel rondom het gat in je buik. Mocht je er nu nog steeds van overtuigd zijn dat de duodopa behandeling iets voor jou zou kunnen zijn? Ga dan altijd in goed overleg met jouw arts en kijk wat hij voor jou zou kunnen betekenen.