Menu

Hoe kan je gaatjes voorkomen?

Een gezond gebit is belangrijk omdat een gezond gebit minder (tand)zorg nodig heeft. Een bekend gezegde is: voorkomen is beter dan genezen, dit gaat ook zeker op als het om gaatjes gaat. Wil jij weten hoe je gaatjes in je gebit kunt voorkomen? Dan ben je hier aan het juiste adres, hieronder vertellen wij je namelijk graag hoe je gaatjes voorkomt.

Hoe kom je aan gaatjes?

Allereerst ben je wellicht benieuwd hoe gaatjes ontstaan? Gaatjes ontstaan doordat bacteriën in de tandplak suikers afbreken tot zuren. Deze zuren zijn schadelijk voor het glazuur op je gebit. Je tandglazuur beschermt namelijk je tanden en kiezen, maar kan verdwijnen door aantasting. De kans op gaatjes neemt toe wanneer er meerdere zuuraanvallen zijn in een relatief korte tijd. Heb je daarnaast een slechte mondhygiëne of ga je niet regelmatig naar een tandarts, zoals bijvoorbeeld naar Amsterdam dental? Dan heb je een grotere kans op gaatjes.

Tips om gaatjes te voorkomen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om gaatjes te voorkomen, hieronder zetten wij deze tips graag op een rijtje.

  1. Probeer een droge mond te voorkomen

Omdat bacteriën zich graag bevinden in een droge mond is het belangrijk om je speekselproductie op gang te houden. Je kunt de speekselproductie op gang houden door af en toe een slokje water te drinken of te kauwen op suikervrije kauwgom.

  1. Drink en eet slim

Een aantal voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld suiker- en zetmeelrijke producten, zijn over het algemeen slecht voor je gebit. Voor veel mensen is het zo goed als onmogelijk om deze producten volledig van het menu te schrappen, maar als je deze producten ‘slim’ nuttigt dan is dit ook niet nodig. In een keer een aantal snoepjes eten, is bijvoorbeeld beter dan over de gehele dag een aantal snoepjes eten.

  1. Poets je tanden niet direct na het eten

Deze tip zag je wellicht niet aankomen, want: tandenpoetsen is toch juist hartstikke belangrijk? Echter, kan je je gebit beter niet gelijk na het eten poetsen. De suikers en zuren in eten tasten je tanden al een beetje aan en als je tanden dan ook nog gaat poetsen, dan wordt je glazuur nog verder beschadigd.

  1. Poets meer dan alleen je tanden

Het zou goed kunnen dat je met tandenpoetsen niet alle plekken in je mond bereikt. Wil jij een gezond gebit? Dan doe je er goed aan om ook tandenstokers en flosdraad te gebruiken. Zo krijg je de ruimtes tussen je tanden en kiezen ook goed schoon.

Tandarts bezoek

Zoals hierboven te lezen is, zijn er genoeg dingen die je zelf kunt doen om jouw gebit schoon te houden en gaatjes te voorkomen. Naast het opvolgen van de bovenstaande tips, doe je er goed aan om regelmatig de tandarts te bezoeken. Woon jij bijvoorbeeld in Amsterdam? Zoek dan een tandartspraktijk in Amsterdam.