Menu

Histamine intolerantie aanpakken met een histaminevrij dieet

Een histamine intolerantie, veel mensen hebben er waarschijnlijk nog nooit over gehoord. Het is ook iets wat de laatste jaren steeds meer en meer naar boven komt. Maar wat is een histamine intolerantie eigenlijk? En kan je er iets aan doen? Hoe ontstaat het? En wat is een histaminevrij dieet? Allemaal vragen waar wij in dit artikel een antwoord op geven! 

Histamine intolerantie 

Een histamine intolerantie is een teveel van de stof histamine in je lichaam en meer dan dat je lichaam het kan verdragen. Het is een stof die van nature in ons lichaam en ook in bepaalde voedingsmiddelen zit. Vanaf dat deze stof boven een bepaalde hoeveelheid gaat, dan kan het zijn dat het lichaam dat niet meer kan verdragen en hierdoor klachten gaat geven. Hoofdpijn of slapeloosheid, misselijkheid, jeukende huid of een rode huid zijn symptomen van een histamine intolerantie. Het gevaar bestaat erin dat deze symptomen heel hard lijken op een gewone allergie aan iets bepaald. 

Oorzaken histamine intolerantie 

Er zijn verschillende oorzaken van een histamine intolerantie. Er kan teveel van deze stof in de voedingsmiddelen zitten die je eet. Vervolgens kan het ook gewoon lichamelijke aanleg zijn dat je lichaam te veel histamine aanmaakt. Daarnaast kan een histamine intolerantie ook komen door coeliakie, een allergie of als reactie op een ontsteking. 

Histamine vrij dieet 

Als het lichaam te veel histamine aanmaakt, kan je hier helaas niet echt veel aan doen. Maar je kan wel bepaalde voedingsmiddelen mijden waar histamine in zit. Dan ga je op histaminevrij dieet. Dat houdt in dat je een aantal zaken minder of niet meer mag eten. Wanneer je op restaurant bezoek gaat en je echt heel veel klachten hebt van je histamine intolerantie moet je daar dus ook heel goed op letten. Ook bij het bereiden van eten moet opgelet worden, er kan eten rot worden of aan het gisten slaan en dat verhoogt de stof histamine in je lichaam! Alert zijn is dus de boodschap!