Menu

Collageen is essentieel voor het functioneren van de gewrichten

Ons lichaam is een complexe samenstelling van water, organen en cellen die worden gevoed door allerlei verschillende soorten bouwstoffen en eiwitten. Een van de meest belangrijke eiwitten die een zeer positieve invloed heeft op verschillende componenten binnen en op ons lichaam, is collageen. Collageen is een eiwit dat helpt werkt als een soort lijm. Dit eiwit is dan ook cruciaal voor het goed functioneren van de onder andere de gewrichten en is een belangrijk onderdeel van al het bindweefsel in ons lichaam. Er zijn tal van verschillende soorten collageen. Naast het bindweefsel voor de spieren en gewrichten, is collageen ook belangrijk voor het gezond houden van de huid, de nagels en het haar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er tal van medische en cosmetische producten te krijgen zijn met collageen als hoofd bestandsdeel.

Tip: Collageen en elastine

Ons lichaam is zelfvoorzienend in collageen tot een leeftijd van 25 jaar

Collageen producten in welke vorm dan ook zijn eigenlijk uitsluitend geschikt voor mensen die ouder zijn dan 25 jaar. Collageen wordt hoofdzakelijk namelijk door het lichaam zelf geproduceerd en tot het 25e levensjaar hoeft deze productie niet aangevuld te worden en is het lichaam volledig zelfvoorzienend. Op latere leeftijd begint de collageen productie op den duur af te nemen wat kan leiden tot verschillend klachten, zoals bijvoorbeeld gewrichtspijnen of artrose op latere leeftijd. Ook aan de buitenkant is het zichtbaar dat ons lichaam verouderd, door onder andere gebrek aan collageen. Het vergrijzen en uitvallen van het haar op latere leeftijd, maar ook rimpelvorming in de huid zijn hier goede voorbeelden van. Door een verminderde hoeveelheid collageen verliest de huid haar elasticiteit en ontstaan er rimpels.

Uitgelicht: Collageen tabletten

Geconcentreerde collageen producten in poedervorm zijn het meest efficiënt

Collageen producten worden vervaardigd uit verschillende dierlijke en plantaardige producten. De meest collageenrijke producten, zijn echter dierlijke producten die zijn gemaakt met beenderen van dieren, zoals bijvoorbeeld bouillon. Ook zijn er collageen soorten die in vis te vinden zijn en zelfs in bladgroenten en verschillende peulvruchten zit collageen. Het is dus mogelijk om met een aangepast en bewust dieet ervoor te zorgen dat het lichaam meer collageen binnenkrijgt. De meest efficiënte manier is echter via geconcentreerde producten met poeders of supplementen die bijvoorbeeld in poedervorm in een shake gemengd kunnen worden. Deze vorm van collageen inname is dan ook het meest populair en kan helpen bij de bestrijding van verschillende klachten die verwant zijn aan een gebrek aan collageen, zoals gewrichtspijnen en blessures