Menu

Last van galstenen? Zo kom je ervan af

Heb je last van heftige buikpijn in rechterbovenbuik, ontkleurde ontlasting of geelzucht? Dit zijn allemaal symptomen die horen bij galstenen. Dit zijn kleine bolletjes van versteend gal die, als ze klem komen te zitten in je galblaas, voor vervelende klachten kunnen zorgen. Gelukkig zijn er manieren om hiervan af te komen. In dit artikel lees je er alles over.

Wat zijn galstenen?

Galstenen ontstaan in de galblaas. Dit is een klein peervormig orgaan dat gal indikt en opslaat. Dit is belangrijk, want gal zorgt ervoor dat vetten verteerd worden. Na verloop van tijd wordt de gal afgevoerd naar de dunne darm. Soms kan het zijn dat gal te lang ‘stilstaat’ in de galblaas. De gal kan dan gaan indikken, verstenen en veranderen in galstenen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar dit is wel het geval als ze klem komen te zitten. Dan kunnen er klachten ontstaan.

Klachten door klemzittende galstenen

Heb je galstenen die klem zijn komen te zitten, dan kun je daar flink last van krijgen. Enkele van de meest voorkomende klachten:

  • Heftige buikpijn, met name in de rechterbovenbuik. Vaak komt deze pijn in aanvallen van soms wel enkele uren.
  • Ontkleurde ontlasting, niet meer bruin maar beige.
  • Geelzucht, waarbij je huid en oogwit er geel uit komt te zien.

Hoe langer de galstenen klem komen te zitten, hoe groter de kans op complicaties. Denk bijvoorbeeld aan een ontsteking van de galwegen of galblaas of een acute alvleesklierontsteking.

De oplossing: verwijderen van de galblaas

ls je flinke klachten hebt als gevolg van galstenen, moet je galblaas worden verwijderd. Dit kan op meerdere manieren:

  • Via een laparoscopische galblaasverwijdering. Hierbij brengt de chirurg een laparoscoop naar binnen, waaraan een kleine videocamera en lichtbron zijn gemonteerd. Deze brengt hij in de buikholte, zodat hij naar binnen kan kijken. Via enkele kleine sneetjes in de buikwand wordt vervolgens een speciaal instrument in de buikholte gebracht. Deze pakt de galblaas vast en haalt hem eruit.
  • Via een conventionele galblaasverwijdering. Hierbij wordt een snede van 10 tot 15 centimeter groot gemaakt in de bovenbuik of aan de rechterkant onder de ribbenboog, zodat de arts de galblaas kan verwijderen.

Na de operatie

Na een laparoscopische galblaasverwijdering kun je meestal binnen één tot vier dagen het ziekenhuis weer verlaten. Bij een conventionele verwijdering kan dit wat langer duren. Het is belangrijk om eerst nog wat voorzichtig te zijn met eten, omdat je vaak nog niet alles kunt verdragen zoals je gewend was. Dit gaat echter vanzelf wel weer over.