Eetstoornis? Praat met een psycholoog
Als je overdreven veel aandacht hebt voor je lichaamsgewicht, voor wat en hoeveel je eet, dan heb je mogelijk een eetprobleem of eetstoornis. Dit kan je erg beperken in je dagelijkse leven. In sommige gevallen kan je daarin zelfs behoorlijk vastlopen. Het is aan te raden hulp te zoeken als je je in bovenstaand herkent. We leggen je eerst uit waar we het precies over hebben.
Wat is een eetprobleem?
Een eetprobleem is veel minder ontwrichtend voor je leven dan een eetstoornis. Als je een eetprobleem hebt, dan kan dat echter wel doorslaan in een eetstoornis. Het kan uiteraard weinig kwaad om af en toe te lijnen, een keer een zak chips leeg te eten of weinig tot niets te eten. Als je dit echter zeer regelmatig doet, bestaat de kans dat je langzaam maar zeker een eetstoornis ontwikkelt.
Gewichtsprobleem
Je hebt een gewichtsprobleem als je een ongezond gewicht hebt. We denken hierbij meteen aan mensen met overgewicht, maar ook ondergewicht is niet gezond. Voor sterk schommelend gewicht, door voortdurend lijnen, weer aankomen en vervolgens weer lijnen, geldt hetzelfde. Een gewichtsprobleem kan ook leiden tot lichamelijke klachten, hart- en vaatziekten liggen bijvoorbeeld op de loer. Ongezond of eenzijdig eten zijn vaak de oorzaak van gewichtsproblemen. Een diëtist kan je helpen om gezonder en gevarieerder te eten. Als er meer aan de hand is, dan is het verstandig hulp van een psycholoog of andere gespecialiseerde hulpverlener in te schakelen. Dit geldt bijvoorbeeld als je enorme eetbuien hebt.
Eetstoornis
De term eetstoornis is een verzamelnaam voor diverse eetstoornissen, waarvan anorexia nervosa de bekendste is. Eetstoornissen variëren onderling echter heel erg. Iemand met anorexia eet zo min mogelijk, iemand met eetbuien eet met vlagen heel erg veel. Eén dingen hebben alle eetstoornissen gemeen: het gaat om een psychische aandoening die heel serieus genomen moet worden.
Iemand die een eetstoornis heeft, is geobsedeerd bezig met zijn gewicht en met eten. Het leven draait daarbij om eten of niet eten. Dit heeft ingrijpende invloed op privéleven, gezin, werk en sociaal leven. Nog een reden om een eetstoornis niet te onderschatten zijn de mogelijke fysieke gevolgen. Zo kan een eetstoornis leiden tot problemen met maag en darmen, beschadigingen aan organen, lage lichaamstemperatuur, hoge bloeddruk en menstruatieproblemen. Als schaamte een rol speelt, kan een eetstoornis ook leiden tot eenzaamheid en depressiviteit.
Oorzaken eetstoornis
Een eetstoornis kan diverse oorzaken hebben. Soms zit het in de familie maar een eetstoornis kan ook het gevolg zijn van een traumatische gebeurtenis. De puberteit en de daarmee gepaard gaande onzekerheid kan ook een reden zijn. Mensen met een laag zelfbeeld zijn een risicogroep voor het ontwikkelen van een eetstoornis. Wat de oorzaak ook is: een eetstoornis ontstaat niet zomaar. Een online psycholoog is de aangewezen persoon om mee in gesprek te gaan. Waar ter wereld je ook bent: hij zal samen met jou op zoek gaan naar de oorzaak en het probleem gestructureerd aanpakken.