Menu

Een hoortoestel aanschaffen – waar let je op?

Een gehoortest doen

Wanneer je twijfelt of je minder goed hoort kun je een gehoortest doen. Er bestaan verschillende manieren om je gehoor te testen. De meest betrouwbare gehoortest is de audiometrie. Deze test kun je door je huisarts of door een audicien laten doen. Bij een audiometrie krijg je verschillende tonen te horen door een koptelefoon. Dit zijn hoge, lage, harde en zachte tonen. Wanneer je een toon hoort druk je op een knop. Met deze test wordt duidelijk welke tonen je kunt horen met elk oor.
Er zijn ook gehoortesten die je zelf kunt doen via internet. Deze testen geven binnen enkele minuten een inschatting van je gehoor. Testen via internet zijn minder betrouwbaar dan een audiometrie.

Een audicien kiezen

Je bent vrij om te kiezen naar welke audicien je gaat. Er zijn vrijgevestigde audiciens en audiciens die zijn aangesloten bij een audicienketen. Veel audiciens werken met een voorkeursmerk maar je kan altijd uit meerdere merken kiezen. Bij een audicien heb je recht op een proefperiode van 8 weken. In deze weken zoekt de audicien samen met jou naar een geschikt hoortoestel en kun je vrijblijvend verschillende hoortoestellen uitproberen.

Type hoortoestellen

Er zijn verschillende typen hoortoestellen. Zo zijn er bijvoorbeeld toestellen die heel klein zijn en geheel in de gehoorgang verdwijnen. Ook zijn er gehoorapparaten die gedeeltelijk of volledig buiten het oor worden gedragen. Hoortoestellen buiten het oor worden vaak achter het oor gedragen. Ook zijn er hoortoestellen waarbij de luidspreker in de gehoorgang zit. Een audicien kan adviseren wat voor type hoortoestel het beste past bij jouw gehoorproblematiek.

De kosten van een hoortoestel

De prijzen van hoortoestellen verschillen per type en per merk. Een audicien kan je advies geven over verschillende typen en prijzen. Als je aan één oor minimaal 35% gehoorverlies hebt heb je recht op een vergoeding van je zorgverzekeraar. Hou er rekening mee dat er naast het hoortoestel zelf bijkomende kosten zijn. Bijvoorbeeld voor onderhoud, batterijen en de verzekering.